Halkórtan és parazitológia

Témacsoport vezető

Témacsoportunk hagyományainak megfelelően elsősorban hal-parazitológiai kutatást végzünk. Ennek során rendszeres gyakorisággal ellenőrizzük a Balatonban és vízrendszerében élő halfajok parazitás fertőzöttségeit. Nyálkaspórás élősködők és digenetikus fejlődésű métely fajok fejlődési stádiumainak azonosítására törekszünk a végleges és az alternatív gazdákban (kevéssertéjű férgek, édesvízi puhatestűek) egyaránt. A paraziták előfordulását, filogenetikai viszonyait, fejlődését és az általuk okozott betegségeket kísérletes-, szövettani-, és molekuláris technikák együttes alkalmazásával vizsgáljuk.

Több európai országgal együttműködve egy Horizon2020 projekt keretén belül a ponty parazitáit célzó aktuális kutatásokban, valamint a hazai halgazdaságokban felmerülő hal-parazitológiai problémák megoldásában veszünk részt.

A közelmúltban megkezdett bakteriológiai és virológiai munka keretében felmérjük a hazai halak fekélyes bőrgyulladását előidéző kórokozók (Aeromonas, Flavobacterium) előfordulását. Az izolálásra kerülő tenyészeteket tipizáljuk és vizsgáljuk azok antibiotikum érzékenységét. Megkíséreljük a halakat károsító mycoplasmák és mycobactériumok, valamint az epitheliocystist okozó Chlamydia-szerű baktériumok kimutatását és izolálását.

Virológiai munkáink eddig elsősorban a halak circovírusaira irányultak, ám az új vírusizoláló technikák bevezetésével az eddig tisztázatlan eredetű, de vélhetőleg virális eredetű halpatogének azonosítására is lehetőségünk nyílik.

 

A témacsoport szolgáltatásai: 

A témacsoport sok esetben ad szaktanácsot a hazai- és esetenként a külföldi halas szakma képviselőinek halegészségügyi-, elsősorban hal-parazitológiai területen.

MAHOP

 

 

 

 

 

http://www.atk.hu/horgaszati_halgazdalkodas_technologia_fejlesztese

 

 

 

Tudományos főmunkatárs
Tudományos segédmunkatárs
Labor asszisztens