Hírek

A HUN-REN Állatorvostudományi Kutatóintézetében folyó halparazitológiai kutatások újabb eredményei jelentősen segíthetik a hazai harcsatenyésztést

Pintér Krisztina - a Légzőszervi bakteriológia témacsoport tudományos segédmunkatársa – első helyezést ért el „Különböző állatfajokból izolált Pasteurella multocida törzsek fenotípusos antibiotikum-érzékenységi vizsgálata” című poszterével a 2024. február 16-án az Állatorvostudományi Egyetemen megrendezett II. Magyar Agrártudományi Doktoranduszok Szimpóziumán. Gratulálunk!

Candida albicans

A Candida albicans genomjában stressztényezők hatására bekövetkező változások hozzájárulnak a faj különböző környezeti feltételekhez való alkalmazkodásához. Az állati eredetű C. albicans törzsek genomösszetételének változatai nagyrészt feltáratlanok; ezért a rezisztencia vagy más szelektív nyomások feltárása, - amelyek ezeknek az élesztőgombáknak evolúcióját vezérlik - továbbra is izgalmas kutatási kihívást jelentenek.

liba

A „Zoonotikus bakteriológia és mycoplasmatológia” kutatócsoport munkatársai az általuk korábban kifejlesztett, a Mycoplasma anserisalpingitidis okozta megbetegedés megelőzésére szolgáló élő, attenuált, hőérzékeny vakcinajelölt (MA271) biztonságosságát és hatékonyságát vizsgálták lúdtenyésztő telepeken több hónapos kísérlet folyamán.

Az MTA Állatorvos-tudományi Bizottsága és az Állatorvostudományi Egyetem Állatorvostudományi Doktori Iskolája 2024. január 29-31-ig tartja a legújabb kutatási eredményeink bemutatására szolgáló Akadémiai Beszámolók üléssorozatot, amelyre idén 50. alkalommal kerül sor az Állatorvostudományi Egyetemen.
Az egyes szekciók programfüzetei megtalálhatók az intézetünk honlapján: https://vmri.hun-ren.hu/hu/akademiai-beszamolok/2023-evi-50-fuzet-beszamolok-2024-januar-29-31